Středa březen 3, 2004 6:30

Společnost Red Hat, Inc. zřejmě založí v ČR pobočku (Czech)

Společnost Red Hat, Inc. podle dostupných informací plánuje využít vývojářských kapacit naší země k založení pobočky. Dokonce na Moravě, v Brně nebo Ostravě.

Několik lidí z linuxové komunity se mne zeptalo, co si o tom myslím, proto se pokusím svůj názor napsat. Založení pobočky společnosti Red Hat bude mít samozřejmě mnoho aspektů a já nemohu v takto krátkém textu postihnout všechny.

Red Hat, Inc. Protože ze začátku bude zřejmě zaměřena pouze na vývoj produktů, nebude mít (alespoň obchodní) vliv na současné rozdělení trhu s komerčními distribucemi (můj soukromý odhad současného rozdělení trhu je cca 90% SUSE, 8% Mandrake). Vývojáři budou kromě práce pro mateřskou společnost na jí zadaných úkolech (podle výše zmíněných informací to vypadá nejspíše na Enterprise větvi produktů než na distribuci Fedora) pracovat možná i na lokalizaci distribuce Fedora a převezmou jistou část RPM balíků do své správy.

Nicméně pozice společnosti Red Hat a obecně jejích distribucí je v ČR poměrně složitá, protože čeští uživatelé si "zvykli" na to, že je celá distribuce zdarma a navíc je podporována dlouhou dobu. Společnost Red Hat ale nyní takovou distribuci nemá. "Klasické" distribuční balíky (Red Hat Professional Workstation) jsou na české poměry dosti drahé (a navíc pouze s roční podporou) a Fedora Core zase nedisponuje potřebnou podporou (komerční). Nicméně je otázkou času, kdy se i pro Fedora Core objeví support i na našem trhu. Možná bude stimulem pro pobočku Red Hatu vyvinout i jiné než vývojářské aktivity, protože dostupná komerční podpora pro Fedora Core by mohla do budoucna ohrozit trh pro Red Hat Enterprise Linux.

Vliv třetí linuxové firmy v naší zemi na trh reklamy na linuxových serverech bude také malý, neboť nepředpokládám, že by společnosti Red Hat v ČR inzerovala, maximálně zpočátku bude hledat pracovníky na volné pozice.

V každém případě si myslím, že vývojářská pobočka bude velkým přínosem, neboť přinese možnosti lepšího uplatnění pro schopné lidi, zdravou "konkurenci" a hlavně pomůže těm, kteří např. nejsou ochotni se za prací na/pro Linux stěhovat z Brna do Prahy. Ještě zajímavější by bylo, kdyby pobočka byla i obchodní, nicméně pozice Red Hatu v Evropě nejsou moc silné.

Budu rád, pokud mi své názory na tuto problematiku napíšete e-mailem. Díky.

-----

Posted by Pavel | Permanent link | File under: Lost in Thoughts