středa, 3. února 2004, 21:43:27

Koncesionářské poplatky vs daně, "paušál" za dialup (Czech)

Zajímavá diskuse se v těchto dnech rozvíjí na téma koncesionářských poplatků. Jedna strana chce poplatky zvýšit a říká, ať si je Česká televize vybírá sama. Druhá strana je chce zachovat ve stávající výši, ale je si vědoma neschopnosti ČTV řádně vybírat tento poplatek, proto navrhuje, aby jej platily všechny domácnosti paušálně (vlastně forma nové daně za domácnost).

Jak jej budou platit? Budou chodit každý měsíc na poštu? Jednou ročně? Tipuji, že to bude do konce března, a tak už v toto dobu budeme chodit na alespoň čtyři místa... Co je to domácnost? Proč není adekvátní částka (poslanci a senátoři se mohou i zde o něco přít, např. o výši této paušální částky) poukázána na účet ČTV přímo ze státního rozpočtu a ČTV tak nebude disponovat našimi osobními údaji a občané nebudou muset počítat s dalším pravidelným výdajem? Vždyť ČTV má již tak svých problémů dost a nemůžeme jí naložit další díl odpovědnosti.

Současné podmínky platby koncesionářského poplatku naleznete na webu České televize.

Nebo je to všechno jenom zastírací manévr, který má odvrátit pozornost od zvýšení daně z přidané hodnoty z vodného a stočného?

Další dnešní kapitolou, o které se musím zmínit, je "paušální" připojení k síti Internet pomocí dialupu. Jako vždy byla kampaň předcházející dnešním tiskovým konferencím Českého Telecomu a GTS přinejmenším zavádějící. Nejedná se o všemi velmi netrpělivě očekávané paušální neomezené připojení k síti Internet. Neomezené připojení je omezeno intervaly (např. svátek, mimo špičku apod).

Stále tedy neexistuje opravdu neomezené připojení pro obyčejné lidi. Ne všichni si mohou dovolit mít např. domů bezdrátové spojení, případně neomezené tarify GPRS.

-----

Posted by Pavel | Permanent link | File under: Lost in Thoughts